Úvod   >   Blog
Úvod   >   Blog

Co na srdci, to na jazyku - Namáčení a klíčení semen a luštěnin

Namáčení semen, obilovin a luštěnin

Ořechy, obiloviny, luštěniny a další semena jsou bohatou zásobárnou energie, bílkovin, tuků, cukrů, minerálů, vitamínů a antioxidantů.

Obsahují ale také tzv. inhibitory enzymů, které zabraňují předčasnému vyklíčeni semen v nevhodných podmínkách a v našich tělech blokují trávící enzymy, a kyselinu fytovou (především u luštěnin a obilnin), která snižuje schopnost správného vstřebávání živin a často dráždí trávící systém.

Abychom nutriční potenciál ořechů a semen maximálně využili, našim tělům zpřístupnili cenné látky a snížili množství inhibitorů a kyseliny fytové, je dobré před konzumací ořechy a semínka namočit. Čímž je tzv. „odemkneme“.

 

Proč ořechy a semena namáčet?

  • odstraní se špína, prach a plísně,
  • vyplaví se enzymové inhibitory a sníží se množství kyseliny fytové,
  • aktivují se enzymy, čímž se zlepšuje stravitelnost živin, zejména bílkovin,
  • mají jemnější, krémovitější chuť, odstraní se případná hořkost,
  • jsou měkčí a lépe se mixují, krájí nebo jinak zpracovávají.

 

Jak na to?

Do skleněné nebo keramické nádoby (nepoužíváme kovové) připravíme ořechy nebo semena a zalijeme je asi dvojnásobným množstvím vody o pokojové teplotě. Přidáme špetku soli.

Necháme ve vodě podle doby máčení pro jednotlivé druhy. U delšího máčení můžeme vodu několikrát vyměnit a semena nebo ořechy propláchnout. Po uplynutí namáčecí doby vodu slijeme a semínka (ořechy) znovu propláchneme.

 

 

Jak dlouho se namáčí:                              

kešu 2-2,5 h

mandle 8-12 h

lískové ořechy 7 h

vlašské ořechy 4 h

pekanové ořechy 4-6 h

slunečnicové semínko 2 h

dýňové, lněné a sezamové semínko 8 h

cizrna a mungo 12 h

čočka, pšenice, žito a proso 8 h

quinoa 2 h

 

TIPY:

  • Konopné semínko, makadamové, para a piniové ořechy nenamáčíme.
  • Namáčíme pouze „živá“ semena (nepražená ani jinak nezpracovaná).
  • Použijeme ihned po namočení ke konzumaci nebo dalšímu zpracování (mixujeme na hladké krémy, jogurty, dresinky, pomazánky, mléka).
  • Můžeme uchovat v krabičce v lednici max. 3 dny.
  • Usušíme v sušičce (max. 40°C) a uskladníme k dalšímu použití.

 

Klíčky - nakličování semen, obilovin a luštěnin

Nakličování semen není žádnou novinkou, znali ho už staří Číňané, na dalekých plavbách nakličovali semínka i Féničané, aby se vyhnuli problémům s kurdějemi.

Při klíčení probíhá v semenech mnoho metabolických procesů a výrazně se zvyšuje podíl důležitých živin. Klíčky jsou proto řazeny mezi superpotraviny.

Namočená a nabobtnalá semínka začnou klíčit velmi rychle. Získáme tak cenný zdroj vitamínů, minerálů a dalších živin už během několika dní.

 

Proč začít s klíčením?

  • klíčky jsou cenným zdrojem živin: vitamínů (hlavně B, C, E) a minerálů (vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku),
  • klíčky jsou dobře stravitelné – během klíčení dochází k mnoha enzymatickým procesům – zásobní látky v semenech (bílkoviny, polysacharidy a tuky) se rozkládají na snadno stravitelné sloučeniny,
  • klíčky skvěle chutnají (každý trochu jinak), jsou šťavnaté, křupavé, některé i lehce pikantní,
  • vypěstujeme je snadno, rychle a levně – kdykoliv (nezávisle na ročním období), během několik dnů, máme stále čerstvé, kdekoliv (i bez zahrady a balkonu), bez drahých pomůcek,
  • šetříme životní prostředí, pěstujeme lokálně – nakličování nevyžaduje používání hnojiv, pesticidů a jiných přípravků na ochranu rostlin, odpadá přeprava, skladování a balení do plastových krabic.

 

Co můžeme nakličovat

Luštěniny:

červená čočka, černá čočka (Beluga), zelená čočka, obyčejná čočka (u čočky jen celá semena, ne půlky), vigna mungo, „fazole“ Adzuki (je to také vigna), cizrna, sója, hrách.

Obiloviny a podobné plodiny:

žito, pšenice, špalda, ječmen, oves, proso; z dalších plodin amarant, quinoa, pohanka.

Semínka:

slunečnicové, konopné, lněné, dýňové, pískavice řecké seno, jetel, vojtěška, hořčice apod.

 

Co nenakličovat

  • jakékoliv fazole rodu Phaseolus (bílá fazole, červená ledvina, semena fazolu šarlatového) – jsou špatně stravitelné a za syrova jedovaté.
  • len, chia – po namočení vytvoří gel, nakličování je obtížné,
  • ořechy – k probuzení ořechů stačí jen namočit,
  • semena určená k výsevu – většinou bývají chemicky ošetřena.

TIP: Doporučuji pořídit kvalitní semena ideálně v BIO kvalitě, která koupíte v prodejnách zdravé výživy. Nebo si vypěstujte vlastní :).

 

 

 

Jak pěstovat klíčky ve sklenici?

Potřebujeme: zavařovací sklenici, gázu nebo síťovinu, gumičku a vodu.

  1. semena propláchneme studenou vodou,
  2. necháme máčet v čisté vodě ve sklenici po dobu 8-12 hodin (bobtnání),
  3. na sklenici dáme gázu nebo řidší látku,
  4. vodu slijeme, semena opět propláchneme přímo ve sklenici přes gázu (látku),
  5. sklenici otočíme na bok, dáme na talíř nebo nízkou misku vykapat,
  6. proplachujeme minimálně 2x denně,
  7. zpočátku necháme ve tmě, později přeneseme na světlo.
  8. můžeme konzumovat už od objevení se prvních klíčků (kořínků).

 

Jak klíčky použít?

Syrové, tepelně neupravené (mungo, všechny druhy čočky, vojtěšku, řeřichu, ředkvičku):

  • do salátu,
  • do pomazánky,
  • na posypání chleba,
  • jako dekoraci slaných pokrmů a polévek,

TIP: Rozmixováním klíčků s ostatními ingrediencemi získáme výbornou pomazánku nebo dip (pro namáčení kousků zeleniny), který plně nahradí kupovaný výrobek či tučnou majonézu.

TIP: Naklíčenou a usušenou pohanku můžeme rozemlít na mouku, má více živin, než pohanková mouka z nenaklíčených plodů a je přirozeně bezlepková.

 

Tepelně upravené (cizrna, adzuki, obilí):

  • po rozemletí z nich upečeme placičky nebo karbanátky, nebo připravíme kaši,
  • naklíčené obilí přidáme do těsta na chleba nebo dalamánky.

TIP: Na jaře si připravte pučálku – naklíčený a opražený hrách. Můžete ji podávat na sladko (třeba se skořicí, máslem a medem) i na slano (s různým kořením nebo sójovou omáčkou).

 

 

Autorka Petra Štěpánková je botanička, nadšená zahradnice a poradkyně zdravých a pestrých zahrad. Její inspirativné webové stránky naleznete zde.

 

Projekt je finančně podpořen statutárním městem Brnem.


Fotogalerie: