Úvod   >   Blog
Úvod   >   Blog

Co na srdci, to na jazyku - České superpotraviny

Co je superpotravina?
Termín “superpotravina” není žádnou legislativně danou formulací. Můžete si pod tím tedy představit cokoliv. Pravděpodobně vás hned napadne několik exotických surovin, které si jako superpotraviny představujeme zejména díky reklamám.
Slovník superpotravinu definuje jako „výživově bohatou potravinu, považovanou za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“ a nebo „zvláště výživově bohatou potravinu plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů nebo živin rostlinného původu“. Superpotravinou se tedy má na mysli potravina, která je pro naši výživu něčím výjimečná.
Nabízí se otázka, zda opravdu existují určité potraviny, které jsou výrazně lepší a zdravější, než všechny ostatní. Ano, při srovnání obsahu vitamínů, fytochemikálií a antioxidačního působení jsou na tom některé potraviny lépe, než jiné.
Ať už ale žijeme kdekoliv, je dobré mít na paměti, že vždy v tom místě roste to, co je pro nás a naše těla to nejlepší. Ideální je vybírat si superpotraviny v jejich přirozené podobě a takové, které rostou tam, kde žijeme.
Možná ve svém jídelníčku máte některou z následujících lokálních superpotravin, která má neobyčejně blahodárné účinky a vy o tom ani nevíte. Pojďme se přenést přes tu představu superpotravina = exotika a rozhlédnout se, jaké superpotraviny nám naše země nabízí. Prospějeme tak našemu tělu, místním pěstitelům i snížíme ekologickou stopu z dovozu.


Oves
Vedle jáhel je obilím s nejvyšším obsahem kvalitního tuku - nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme pro správnou funkci našich buněk.
Oves také obsahuje ze všech obilovin nejvíce bílkovin a pyšní se vysokým obsahem železa, zinku, vápníku a hořčíku. Z vitamínů stojí za zmínku thiamin ze sk.B. Obsažená rozpustná vláknina tzv. β-glukany pomáhá snížit hladinu cholesterolu, reguluje hladinu glukózy a má probiotický efekt. To vše činí z ovsa superpotravinu, navíc levnou a všude dostupnou. Oves sám o sobě je přirozeně bezlepkový, což je další dobrá zpráva.
Použít jej nemusíte jen na kaši. Zkuste přidat ovesné vločky jako zavářku do polévky nebo je rozmixovat na mouku a upéct z ní koláč. Celý oves přes noc namočte a poté jej uvařte a použijte jako přílohu nebo na rizoto.


Pohanka
Je pseudoobilovina - jednoletá vytrvalá bylina a její semena, která konzumujeme, jsou přirozeně bezlepková. 

Bílkoviny z pohanky jsou pro tělo dobře využitelné. Stejně jako oves obsahuje užitečnou vlákninu a také vitamíny sk. B, vitamín E a minerály vápník, železo, draslík, fosfor, zinek a další. Pohanka je také významným antioxidantem a je ceněna pro vysoký obsah rutinu, který má blahodárný účinek na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E upravuje chorobné cévní změny.
Celá semena lze použít na pohankové rizoto nebo z nich upéct houbového kubu. Krupice je skvělá na kaši nebo jako zavářka do polévky a z mouky upečete klidně i skvělý dort.


Borůvky
Borůvky mimo jiné obsahují velké množství antioxidantů (flavonoidy). Antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům, těm, jež urychlují stárnutí našich buněk. Díky antioxidantům v borůvkách můžeme také udržet zdraví našeho mozku, působí totiž proti stresu.
Borůvky jsou plné vlákniny, která pomáhá udržet zdraví našich střev a tím podporuje imunitní systém. V borůvkách obsažené minerály přispívají k budování zdraví našich kostí a společně s obsahem vitamínu K pomáhají udržovat jejich sílu a pružnost. V borůvkách najdeme i polyfenoly, které pomáhají při zánětech.


Brokolice
Brokolice je bohatá na vitamín C, vitamíny sk. B a beta-karoten. Z minerálů jsou hojně zastoupeny draslík, hořčík a železo. A samozřejmě vláknina. Brokolice se podle několika studií osvědčila v prevenci proti rakovině.
Zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu, pomáhá při regeneraci sliznic. Vysoký obsah draslíku pozitivně ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Výzkumy připisují brokolici schopnost hubit v těle některé škodlivé kmeny bakterií a vyzdvihují poměrně silné protisklerotické schopnosti.
Vyhněte se nákupu povadlých či dokonce nažloutlých nebo nahnědlých kousků. Nejšetrnější příprava brokolice je co nejkratší, ideálně v páře.


Len
Toto semínko je skvělým zdrojem minerálů a proteinů. Cenný je i obsah nenasycených mastných kyselin omega-3, jejichž konzumace má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a mozkovou i srdeční činnost. Vysoký obsah vlákniny ve lnu prospívá našemu zažívání. Důležitý je také protizánětlivý účinek lnu.

Semínko má pevnou slupku, kterou naše tělo nedokáže zpracovat. Aby semínko tělem jen tak neprošlo a opravdu předalo své cenné látky, musíme nejdříve narušit jeho pevný obal. Semínko buď rozemelte nebo namočte přes noc ve vodě. Lněné semínko na vzduchu rychle oxiduje, hořkne a ztrácí živiny. Nespotřebované namixované lněné semínko uzavřete do vzduchotěsné krabičky a uchovejte v ledničce. Uchovávání v chladu platí i pro lněný olej.


Mangold
Mangold je cenný vysokým obsahem vitamínu C, provitamínu A a vitamínu sk. B. Obsahuje hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa, má vyvážený poměr draslíku a sodíku.
Stejně jako v pohance najdeme v mangoldu i rutin, který výrazně zpevňuje cévy, zlepšuje jejich pružnost a pevnost. Železo v něm obsažené je dobře vstřebatelné, podporuje krvetvorbu, zlepšuje stav při chudokrevnosti (anemii).
Můžeme ho zařadit do jídelníčku i při lehčích depresích a výkyvech nálady nebo v klimakteriu, protože posiluje mozek i nervy, zlepšuje soustředění a paměť. To způsobuje hlavně kombinace hořčíku, vitaminu C a řady sacharidů.

 

Autorka Věra Strnadová je foodblogerka a průvodkyně vědomou výživou

 

Projekt je finančně podpořen statutárním městem Brnem.


Fotogalerie: